Kako podneti zahtev za vizu za rad u Nemačkoj

Kako podneti zahtev za vizu za rad u Nemačkoj

Novi Zakon o doseljavanju stručne radne snage u Nemačku stupio je na snagu 01.03.2020. godine. Ukoliko želite da radite u skladu sa svojim stručnim obrazovanjem stečenim u Srbiji, u nastavku su koraci neophodni za podnošenje zahteva za izdavanje vize za rad u Nemačkoj, u skladu sa Zakonom o doseljavanju stručne radne snage.

1. Pokrenite postupak nostrifikacije Vaše diplome u Nemačkoj.
Sve informacije o procesu nostrifikacije i nadležnoj instituciji za Vas možete naći na sledećem linku: Anerkennungsportal (anerkennung-in-deutschland.de).
Standardna dokumentacija neophodna za nostrifikaciju diplome je:

  • Overena kopija diplome
  • Overena kopija svedočanstava
  • Dokaz iz PIO fonda o prethodnom relevantnom radnom iskustvu
  • CV (radna biografija) na nemačkom
  • Dokaz o eventualnom dodatnom usavršavanju (kursevi, licence, obuke relevantne za Vašu struku, ukoliko ih imate)
  • Preporuke poslodavca/reference (tu treba napisati na kom radnom mestu ste radili i navesti koja su bila Vaša zaduženja)
  • Plan i program srednjoškolskog obrazovanja izdat i overen od strane školske ustanove
    Može se desiti da bude zahtevana i dodatna dokumentacija.

Proces nostrifikacije traje oko 3 meseca od trenutka kada ste poslali kompletnu dokumentaciju. Cena nostrifikacije zavisi od zanimanja i kreće se u rasponu 200-600€.

2. Učite nemački jezik.
Minimalni očekivani nivo znanja nemačkog jezika je A2. Priznati sertifikati su Goethe-Institut, ÖSD, kao i škole za učenje stranih jezika koje su sertifikovane prema Telc-u.

3. Termin za podnošenje zahteva za izdavanje vize zakažite tek po završetku procesa nostrifikacije.
Ukoliko ste dobili potpunu ili delimičnu nostrifikaciju diplome, registrovaćete se u kategoriji „zapošljavanje na osnovu potpuno/delimično nostrifikovane diplome o stručnom obrazovanju“.
U slučaju delimične nostrifikacije, poslodavac je dužan da dostavi nastavni plan o Vašem stručnom usavršavanju kako biste stekli praktična znanja koja nedostaju za potpuno priznavanje diplome.
Spisak neophodne dokumentacije za podnošenje zahteva za izdavanje vize možete pronaći na sajtu nemačke ambasade.
Po poslednjim informacijama, termin za podnošenje zahteva za vizu radi zapošljavanja ćete dobiti u roku od dva-tri meseca, ali može se desiti da bude i kraće.

4. Možete koristiti ubrzani postupak za stručnu radnu snagu.
Ovaj postupak znatno skraćuje postupak priznavanja diplome i izdavanja vize. Pokreće ga budući poslodavac kod nadležne nemačke Uprave za strance koja će koordinirati postupak nostrifikacije i po njegovom okončanju izdati privremeno odobrenje ulaska (Vorabzustimmung). Po prijemu privremenog odobrenja ćete se registrovati za termin u kategoriji „ubrzani postupak”. Termin za podnošenje zahteva za vizu radi zapošljavanja ćete dobiti u roku od tri nedelje, a odluka o Vašem zahtevu za vizu uz potpunu dokumentaciju stići će u roku od tri nedelje. Naknada za ubrzani postupak iznosi 411€ plus troškovi nostrifikacije.

5. Podnošenje zahteva za vizu bez nostrifikovane diplome.
Na osnovu posebne regulative za zemlje Zapadnog Balkana, imate pravo da podnesete zahtev za vizu radi zapošljavanja u Nemačkoj i bez nostrifikovane diplome. Na termin se u ovom slučaju čeka duže od 12 meseci.